Για να μην μείνεις κάτω, ΝΑΙ

Σκεφτόμουν ότι κάποια μέρα αυτό τον μήνα θα σταματήσω να δουλεύω για το κράτος για το 2015 και θα αρχίσω να δουλεύω για εμένα και την οικογένειά μου (φόροι, γαρ).

Σκεφτόμουν επίσης ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η εργασία μου στην Τράπεζα είναι ιδιαιτέρως επισφαλής πια.

Οι άπειροι φόροι που πλήρωσα, οι προσπάθειες για αποταμίευση φαίνονται μάταιες πια – ίσως και να είναι.

Έδωσα πολλά, πήρα πίσω ελάχιστα από το ελληνικό κράτος.

Οι δυσκολίες μπροστά μας, οι προκλήσεις που μας περιμένουν, οι άπειροι κίνδυνοι να “στραβώσει” το πράγμα μου είναι πλήρως αντιληπτοί διότι, δυστυχώς, το κατέχω το οικονομικό.

Οργή, αίσθηση αδικίας, τσαντίλα, απελπισία, φόβος, όλα μαζί αναδεύονται μέσα μου σε ένα αναβλύζον χαρμάνι που με ωθεί να “δείξω το δάχτυλο” προς όλους και να εκτοξεύξω πολλά “γαλλικά”.

Το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα θα ήταν μία καλή ευκαιρία εκτόνωσης. Συνδέεται με την απόρριψη της τέως πολιτικής τάξης και σίγουρα κάποιων σημαντικών λαθών των πιστωτών μας. Ούτως ή άλλως το μέλλον θα είναι δύσκολο ως αδύνατο, ας δώσω χώρο στο θυμικό μου για λίγο.

Αλλά αυτή τη τσαντίλα καταφέρνω να τη σβήσω όταν σκέφτομαι ότι ήταν δική μου επιλογή να υποστώ τα παραπάνω και να φθάσουμε εγώ και η οικογένειά μου σε αυτό το σταυροδρόμι. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης είναι πάντα το πρώτο βήμα προς την ελευθερία.

Δεν είναι λοιπόν ντροπή να πέφτεις κάτω. Ντροπή είναι να μένεις κάτω. Αξιοπρέπεια είναι να αναγνωρίζεις την ευθύνη σου καθώς πονάς από την πτώση. Αναξιοπρέπεια είναι να κλαις, να φωνάζεις στο έδαφος δείχνοντας το δάχτυλο σε άλλους.

Σας καλώ λοιπόν να σκουπίσετε με το χέρι σας από το πρόσωπό σας το αίμα, τη σκόνη και τον ιδρώτα. Σας παρακινώ να σηκώσετε το πρώτο γόνατο σφίγγοντας τα δόντια από τον πόνο. Και όταν τελικά θα σταθείτε όρθιοι νιώθοντας εξαντλημένοι, γυρίστε να δώσετε το χέρι σας, πρώτα σε αυτούς που ακόμα “δείχνουν το δάχτυλο”.

Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται το ΝΑΙ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s