Μερικές σκέψεις για τους επικείμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων

Τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε στις επόμενες ώρες ή αύριο. Θα απαιτηθούν 2-3 ημέρες για να προσαρμοσθούν τα συστήματα των τραπεζών και να εκδοθούν οι απαιτούμενες εγκύκλιοι της ΤτΕ. Για το λόγο αυτό θα έχουμε τραπεζική αργία για μερικές ημέρες.

Ο σκοπός είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και της σταθερότητας του συστήματος πληρωμών. Το άμεσο κόστος είναι η αυξημένη δυσκολία στην διενέργεια συναλλαγών. Το έμμεσο κόστος είναι η περαιτέρω αποθάρρυνση επενδύσεων, η τάση εξασφάλισης και διατήρησης ρευστότητας και, δυστυχώς, οι παρενέργειες στον τουρισμό.

Το θετικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στον πληθυσμό να πάρει μία ανάσα, να σκεφθεί και να προγραμματίσει, γνωρίζοντας ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν έστω και με μειωμένη λειτουργικότητα.

Το σημαντικότερο είναι ότι δίνει μία δικαιολογία στην ΕΚΤ να μην “τραβήξει την πρίζα”, δλδ να μην κάνει απαιτητό τον ELA. Ελπίζω αυτό να συνεχισθεί και μετά την Τρίτη.

Οι δυσκολίες είναι πολλές ενώ πολλά παραμένουν άγνωστα. Κάθε μετάβαση από ένα παλιό σημείο ισορροπίας σε ένα νέο δημιουργεί άγχος και ίσως αγωνία. Απαιτείται όμως σύνεση και, όσο γίνεται, ψυχραιμία. Αξιολόγηση των δεδομένων και προγραμματισμός αυτών που μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτών που δεν μπορούμε.

Την επόμενη Κυριακή θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά. Πρώτα να σώσουμε την παρτίδα. Μετά, με σκληρή δουλειά, θα την κερδίσουμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s