Μία συνωμοσία τρισεκατομμυρίων για χάρη σου…

ΜΠΑΝΓΚ! έγινε πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και ό,τι υπήρχε σε ένα χώρο μικρότερο του 1 δισεκατομμυριοστού του όγκου ενός πρωτονίου ξεπετάχθηκε δημιουργώντας ταυτόχρονα το χώρο. Ύλη και ενέργεια ξεχύθηκαν μαζί, η μία παίρνοντας την μορφή της άλλης και τούμπαλιν. Προσδιόρισαν τους κανόνες της φύσης και μαζί τα πρώτα βασικά στοιχεία. Έφτιαξαν νεφελώματα αερίων και πυρηνικούς αντιδραστήρες (τα αστέρια!) και αυτοί περισσότερα, πιο σύνθετα στοιχεία, τα άτομα.

Τα άτομα. Συνέθεσαν αμέτρητα μεγαλύτερα σώματα. Μετράμε σήμερα περίπου 170 δισ. γαλαξίες και 1.000.000.000.000.000.000.000.000 αστέρια και άγνωστο πόσους πλανήτες. Και αυτό που είναι ορατή ύλη αποτελεί μόνο το 4,9% του συνόλου του σύμπαντος. Το υπόλοιπο είναι σκοτεινή ύλη και ενέργεια.

Και περίπου 4,5 δισ. έτη πριν ένα μικρό αστέρι προσέλκυσε σε τροχιά γύρω από αυτό στερεά στοιχεία και αέριες μαζες που έφτιαξαν, μεταξύ άλλων, μία πανέμορφη γαλάζια σφαίρα.

Καλωσήλθες λοιπόν. Το να φθάσεις εδώ δεν ήταν τόσο απλό. Εσύ που διαβάζεις, για να το καταφέρεις αυτό, έπρεπε τρισεκατομμύρια αιωρούμενα άτομα να μαζευθούν με κάποιο πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να δημιουργήσουυν … εσένα. Αυτή η μάζωξη ατόμων είναι πολύ, μα πάρα πολύ συγκεκριμένη, ιδιαίτερη και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Αυτά τα άτομα προηγήθηκαν πολύ της ύπαρξής σου και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αφού εσύ χαθείς. Μην τα ευχαριστείς για τον κόπο τους να μαζωχθούν με αυτό τον πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να σε φτιάξουν. Ούτως ή άλλως, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν, δεν μπορούν λοιπόν να νοιαστούν για ο,τιδήποτε. Παρά ταύτα, για κάποια σύντομη χρονική περίοδο, κάπως, για κάποιο λόγο όλα έλκονται μεταξύ τους, συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν για να κάνουν εσένα, εσένα. Αλλά θα το κάνουν αυτό για 1.000 μήνες περίπου. Μετά θα σε “κλείσουν” και θα πάνε κάπου αλλού.

Στεναχωρήθηκες; Σκέψου όμως πόσο απίθανο, ανυπολόγιστα, ιλιγγιωδώς μοναδικό είναι να συμβείς εσύ. Φοβερό, έτσι;

Αμ δε! Αυτά τα τρισεκατομμύρια άτομα δεν φθάνουν. Θα σου κοπεί η αναπνοή όταν αναλογισθείς πόση τύχη απαιτήθηκε για να είσαι εδώ. Είσαι το αποτέλεσμα μίας βιολογικής καλοτυχίας. Σήμερα ζουν περίπου το 0,1% των ειδών ζωής που αναπτύχθηκαν στη Γη. Είσαι στην κορυφή μίας διαδρομής που ξεκίνησε 3,8 δισεκατομμύρια έτη πριν όταν, με κάποιο τρόπο, σε μία “σούπα” μορίων κάποια από αυτά κατάφεραν (τυχαία;) να φτιάξουν αντίγραφά τους. Και αυτή η διαδρομή είναι πραγματικά ξεχωριστή. Σε αυτά τα 3,8 δισεκατομμύρια έτη στα οποία η Γη έχει αλλάξει μορφή χιλιάδες φορές, έχει δεχθεί “επιθέσεις” από το διάστημα, έφτιαξε βουνά, θάλασσες και ποτάμια, κατάφεραν ΟΛΟΙ οι πρόγονοί σου να επιβιώσουν αρκετά ώστε να προσελκύσουν κάποιον άλλο του είδους τους για να αναπαραχθούν σε μία απίστευτη αλληλουχία γεννήσεων και θανάτων όπου, σιγά σιγά, είτε λόγω μίας τυχαίας μετάλλαξης είτε λόγω της πίεσης της φύσης ή της συνεχώς μεταβαλλόμενης γεωγραφίας, αυτή η διαδρομή κατέληξε θεαματικά, αδυσώπητα και θριαμβευτικά σε ΕΣΕΝΑ.

Εσύ, αυτό το αποτέλεσμα της συνεργασίας, συμφωνίας και ιδιαίτερης τοποθέτησης τρισεκατομμυρίων ατόμων πέτυχες να έχεις συνείδηση, και γνώση της ύπαρξής σου. Και συναισθήματα. Διότι κάμποσα από αυτά τα άτομα μαζεύτηκαν για να φτιάξουν τον εγκέφαλο. Και μέσω της εξέλιξης δια φυσικής επιλογής, μεγάλωσε ο εγκέφαλος και σου έδωσε μία άλλη εκπληκτική ικανότητα — τη λογική σκέψη, τη δυνατότητα να παρατηρείς και να διακρίνεις patterns, να ερμηνεύεις, να υποθέτεις, να δοκιμάζεις τις υποθέσεις σου, να ζητάς από άλλους να τις δοκιμάζουν και στο τέλος να τις αποδεικνύεις ή να τις απορρίπτεις. Και να ξεκινάς πάλι. Γιατί είσαι περίεργος. Και αυτή η πανέμορφη διαδικασία, η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, σε βοήθησε να ανακαλύψεις εδώ πόσο συγκλονιστικά μοναδικός(η) είσαι.

Υπάρχει βέβαια μία εναλλακτική που λέει ότι κάποιο υπέρτατο, ανεξήγητο, μυστήριο ως προς τη φύση του ον ενδιαφέρεται ειδικά για σένα: τι κάνεις, τι σκέφθεσαι, πως ζεις. Παρότι είναι πανταχού παρόν, παντοδύναμο, άπειρο και διαρκές, ενδιαφέρεται τόσο έντονα για σένα που θα σε κρίνει τώρα και στην αιωνιότητα. Και αν δεν πιστέψεις σε αυτό και ζήσεις όπως διαμήνυσε, θα σε τιμωρήσει με συνεχή, απίστευτα βασανιστήρια κατά την απόλυτή του κρίση. Δεν σε κάνει να νιώθεις πραγματικά μοναδικός(η) αυτό το ενδιαφέρον;

Αλλά εσύ ίσως μπορείς (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) τελικά να αντιληφθείς την ιδιαιτερότητα, την απίθανη, απειροελάχιστη, πρακτικά αδύνατη εκδήλωση της συνείδησής σου και, μέσω αυτής, της σύντομής σου ύπαρξης στον κόσμο. Θα γευτείς τη γοητεία της γνώσης, αυτή τη ζωογόνο διαδικασία του να αναρωτιέσαι, να σκέφθεσαι μόνος σου, να αποφασίζεις για τον εαυτό σου — την επιστήμη. Θα γιορτάσεις τη ζωή σου αυτό το σύντομο διάστημα που τρισεκατομμύρια άτομα θα κάνουν παρέα για πάρτη σου και δεν θα χαλιναγωγήσεις τη φύση σου, υποτελής σε προστάγματα που προέκυψαν την εποχή του χαλκού μέσω κάποιων κτηνοτρόφων σε μία άνυδρη περιοχή του πλανήτη.

Leave a comment