Πόσοι χρειάζονται για να χορέψουν τάνγκο;

Η δημοσίευση του mea culpa του IMF για το πως συνέβαλε στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση του προγράμματος της Τρόικας το 2010 & 2011 “φούντωσε” σε πολλούς το αίσθημα αδικίας έναντι της Ελλάδας. Δυστυχώς, ενίσχυσε όμως και την κακή συνήθειά μας να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους κακούς ξένους.

Είναι γεγονός ότι άρθρα-γνώμες όπως αυτό:

http://theprodigalgreek.wordpress.com/2013/06/06/honey-i-shrunk-the-greeks/#comment-1928

και αυτό:

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100024771/ollie-rehn-should-resign-for-crimes-against-greece-and-against-economics/

πείθουν. Η ανάλυσή τους δεν επιδέχεται πολλά αντεπιχειρήματα. Το ΔΝΤ παραδέχτηκε τα λάθη του. Όντως, κρατώντας όλα τα άλλα ίσα, μια γενναία, εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επέτρεπε μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αφού όμως είμαστε μετά Χριστόν προφήτες, ας στρέψουμε την προσοχή μας στους πολιτικούς (επελεγμένους από εμάς, βεβαίως) που ανέλαβαν την εφαρμογή του προγράμματος της Τρόικας. Δεν ήταν ποτέ ιδιοκτήτες του προγράμματος. Αντίθετα, έκαναν ότι μπορούσαν, λαικίζοντας, για να εμποδίσουν την εφαρμογή οποιασδήποτε ουσιαστικής διαρθρωτικής αλλαγής. Αναρρωτιέται κανείς πόσο περισσότερο θα είχαν αντισταθεί σε όποια αλλαγή αν αντιμετώπιζαν μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή λόγω μίας γενναίας εμπροσθοβαρούς αναδιάρθρωσης χρέους. Ο ηθικός κίνδυνος ήταν πραγματικός.

Η Ε.Ε. προσποιούνταν ότι έσωζε την Ελλάδα και οι Έλληνες προσποιούνταν ότι εφήρμοζαν και μεταρρύθμιζαν. Αμφότεροι συνέβαλλαν στο σημερινό χάλι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s