Προσλαμβάνω Βουλευτές

Δεν θέλω να “μειώσω” τους υποψήφιους βουλευτές με το ρήμα “προσλαμβάνω.” Κάποιοι θα πούνε ότι οι βουλευτές εκτελούν λειτούργημα ή/και προσφέρουν στα κοινά. “Τι εννοείτε κ. Καλαμάκη ότι προσλαμβάνετε;” κάποιοι άλλοι θα προσθέσουν. “Μήπως βάλατε και αγγελία;”

Όχι, βέβαια. Αντιθέτως, αναλαμβάνω την υποχρέωση μου ως ψηφοφόρος πολύ σοβαρά. Αναγνωρίζοντας την προσωπική μου ευθύνη για την κατάσταση της χώρας μας, ανέφερα, μεταξύ άλλων,

… επέμεινα να στηρίζω με την ψήφο μου κόμματα που ενεργούσαν αποκλειστικά για το δικό τους, ιδιοτελές και όχι το εθνικό συμφέρον και πολιτικούς τους οποίους δεν θα προσλάμβανα με τίποτα ως υφιστάμενους.

Στις εκλογές διαλέγουμε κόμματα αλλά επιλέγουμε επίσης τους εκπροσώπους μας. Σε αυτούς εκχωρούμε την κυριαρχία μας ως πολίτες για διάστημα 4 ετών. Αυτοί θα εκλέξουν κυβέρνηση, θα νομοθετήσουν και θα ελέγξουν. Στο παρελθόν επέδειξα περισσότερη επιμέλεια στην πρόσληψη υφισταμένων μου από ότι στην επιλογή βουλευτών. Λάθος μου. Αποφάσισα λοιπόν σε αυτές τις εκλογές να κάνω την επιλογή μου μεθοδικά και σοβαρά για να αποφύγω επανάληψη του προαναφερόμενου λάθους. Αποφάσισα να αφιερώσω χρόνο, πολύ χρόνο. Το ρήμα “προσλαμβάνω” λοιπόν αναφέρεται σε αυτήν την προσπάθειά μου και όχι σε κάποια “ιδιαίτερη” αγορά εργασίας.

Ξεκινάμε με το κόμμα λοιπόν. Σε αυτές τις εκλογές αποφάσισα να ψηφίσω τη Δράση. Θα μπορούσα να αναφέρω τους λόγους αναλυτικά αλλά αυτό και αυτό το άρθρο με καλύπτουν πλήρως. Ο @lolgreece επινόησε και μία συγκεκριμένη μέθοδο βαθμολόγησης με αναφορά στις φιλελεύθερες ιδέες. Για τους σκοπούς αυτού του κειμένου δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο στην επιλογή του κόμματος. Στη Β’ Αθηνών όπου ψηφίζω τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν έκαστο 46 υποψηφίους. Η επιλογή κόμματος, πέρα από αναφορά σε προγραμματικές θέσεις, ιδεολογίες, κλπ, αποτελεί και την πρώτη επιλογή ανάμεσα από εκατοντάδες υποψηφίους.

Στην εταιρία μου κάθε πρόσληψη ξεκινά με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού. Ανατρέχουν στα εκατοντάδες βιογραφικά προκειμένου να καταλήξουν σε ένα βραχύ κατάλογο (ελληνιστί: short list) υποψηφίων που φαίνεται να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης προς πλήρωση. Έτσι και εγώ “βούτηξα” στο διαδίκτυο και ανέσυρα πληροφορίες για όσους υποψηφίους της Δράσης μπόρεσα να βρω (με εξαίρεση τον κ. Μάνο). Τις πληροφορίες αυτές ταξινόμησα μετά σε ένα φύλλο εργασίας, προσθέτωντας βιογραφικά στοιχεία και δικά μου σχόλια.

Δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες για όλους τους υποψηφίους (σημ: όσοι αγαπητοί υποψήφιοι δεν είχατε ούτε μισή σελίδα στο facebook ή μία παράγραφο που να λέει κάτι για εσάς στο internet, χάσατε σημαντικότατο μερίδιο των πιθανών ψηφοφόρων της Δράσης.) Βρήκα όμως για τους περισσότερους. Στη συνέχεια, αξιολόγησα τις πληροφορίες για να καταλήξω σε εννέα υποψηφίους που αποτέλεσαν το βραχύ κατάλογο. Κατά την επιλογή υιοθέτησα κριτήρια όπως:

 • επαγγελματικό/επιχειρηματικό ιστορικό: έχει “πέσει” στα “χαρακώματα” ο υποψήφιος; έχει διοικήσει έστω 2-3 άτομα στο παρελθόν; αντιμετώπισε επαγγελματική “αναποδιά” και αν ναι, πως επανέκαμψε; δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να φέρει εις πέρας ένα έργο;
 • σπουδές/πτυχία: αξιολογήσιμη πληροφορία ως σημάδι ευρύτητας πνεύματος (θετικό) αλλά όχι καταλυτική  – ούτως ή άλλως τα πτυχία “μπαγιατεύουν” μετά από μερικά χρόνια και αποκτά μεγαλύτερη σημασία η εργασιακή εμπειρία.
 • μεταδοτικότητα απόψεων και εν γένει οικονομία σκέψης: για αρκετούς υποψηφίους βρήκα κείμενά τους (blogs, δημοσιεύσεις, κλπ) τα οποία διάβασα – κείμενα με αξιόλογο περιεχόμενο, πνευματώδη, με “στακάτο” ρυθμό, εύληπτα και με σεβασμό στο χρόνο μου κέρδισαν “brownie points” για τον αντίστοιχο υποψήφιο.
 • oικογενειακή κατάσταση: κρατώντας όλα τα άλλα ίσα, άτομα με οικογένεια και παιδιά τείνουν να έχουν περισσότερη αξιοπιστία, επιμονή και αφοσίωση – μικρότερο βάρος αλλά μπορεί να κάνει διαφορά στο όριο

Υπήρξαν και άλλα κριτήρια όπως και επίσης μία αναφορά στην πρώτη εντύπωση μου – συνήθως είναι σωστή. Πάλι, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτά τα κριτήρια παρά μόνο ίσως με αναφορά σε εμένα. Αυτά προτιμώ. Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να θέσει τα κριτήρια που τον εκφράζουν.

Μετά την επιλογή ενός μικρού αριθμού υποψηφίων, η διαδικασία πρόσληψης συνεχίζει συνήθως με τις συνεντεύξεις. Αντίστοιχα εδώ θα επεδίωκα εννέα συναντήσεις με ισάριθμους υποψηφίους. – δεν είναι όμως δυνατές – ο χρόνος όλων μας είναι πολύτιμος. Έτσι, απέστειλα με ηλεκτρονικά μηνύματα μερικές ερωτήσεις στους 9 υποψηφίους. Θα μπορούσατε να το πείτε “συνέντευξη δι’ αλληλογραφίας”, εγώ το λέω “ό,τι δουλεύει καλύτερα”. Διάλεξα μερικά θέματα που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όπως η προσωπική ευθύνη, το καθήκον επιμέλειας, επαγγελματικές/προσωπικές δοκιμασίες, σχέσεις κράτους/εκκλησίας, κλπ., ως ακολούθως:

 1. Ποία θεωρείτε ότι είναι η προσωπική σας ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας (τη δική μου ευθύνη αναγνώρισα εδώ).
 2. Εφόσον εκλεγείτε, πώς ορίζετε το καθήκον επιμέλειας που θα οφείλετε; Ποία η προτεραιότητα; προς τους πολίτες της Β’ Αθηνων ή προς όλους τους Έλληνες; Πώς διακρίνετε μεταξύ του ειδικού και το γενικού συμφέροντος;
 3. Εφόσον εκλεγείτε, ποίους από τους πόρους/παροχές που προσφέρει η Βουλή προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε; Θα δημιουργήσετε γραφείο στη Βουλή; Θα προσλάβετε προσωπικό;
 4. Εφόσον εκλεγείτε, προτίθεστε να συνεχίσετε την σημερινή σας εργασία ή όχι; Αν εξαρτόταν αποκλειστικά από εσάς, για πόσο διάστημα θα συνεχίζατε να πολιτεύεστε;
 5. Ποία θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία σας μέχρι σήμερα (σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο); Δεν είναι απαραίτητο να την ξεπεράσατε επιτυχώς.
 6. Ποία η θέση σας για τις σχέσεις Κράτους / εκκλησίας;
 7. Υποθέτω ότι συμμερίζεστε τις ανακοινωμένες θέσεις της Δράσης. Αν διαφοροποιήστε κάπου ή επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι, παρακαλώ κάνετέ το εδώ.

Ο καθένας μας μπορεί να πράξει κάτι ανάλογο επιλέγοντας ερωτήσεις ή/και θέματα που έχουν την μεγαλύτερη σημασία για εμάς.

 Έχουν περάσει περίπου 24 ώρες από τότε που απέστειλλα τις ερωτήσεις και έχω λάβει μέχρι στιγμής τέσσερεις απαντήσεις. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε ήδη με πρωτοβουλία του υποψηφίου. Σε μία άλλη ο υποψήφιος αρνήθηκε να απαντήσει (σεβαστό, οι απαιτήσεις σε χρόνο είναι σημαντικές). Αναμένω τις υπόλοιπες.

Μένει μόνο η τελική επιλογή.

UPDATE: Μία μέρα πριν τις εκλογές έχω λάβει συνολικά έξι απαντήσεις. Μεγαλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης από ότι περίμενα. Υπάρχουν ομοιότητες όσο και διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις. Μετά από σκέψη, ανάλυση και, ναι, αναφορά και στις πρώτες μου εντυπώσεις (τείνουν να είναι σωστές), επέλεξα τους τέσσερεις που θα σταυροδοτήσω. Είμαι υπερήφανος για αυτούς αλλά και για το χρόνο που αφιέρωσα. Άλλο ένα μικρό βήμα προς την εξιλέωση…

Καλό βόλι!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s